Hoeveel gaat je begrafenis kosten?

Heb jij al wel eens berekend hoeveel jouw begrafenis kosten gaat? Het is misschien een beetje een vreemd onderwerp om over na te denken, maar het is goed om dit wel eens te doen. Heb je immers geen idee van het financiële plaatje, dan is het lastig om een passende verzekering af te sluiten of om voldoende geld opzij te zetten voor je uitvaart. Bovendien is de hoogte van de begrafenis kosten afhankelijk van een aantal factoren, zoals je persoonlijke wensen, maar ook zeker welke uitvaartverzorger je kiest. Je wilt natuurlijk niet dat jouw wensen niet uitgevoerd kunnen worden, omdat er te weinig geld beschikbaar is. Daarom is het goed om vroegtijdig over dit soort zaken na te denken.

Begrafenis kosten in jouw regio

Je zult misschien denken dat het niet veel uitmaakt waar in Nederland je woont als het aankomt op de kosten van jouw uitvaart, maar je zult je verbazen over de verschillen die er zijn. Ga je kijken naar wat jouw begrafenis kosten zal, dan zul je misschien ontdekken dat verschillende uitvaartverzorgers heel verschillende tarieven hanteren voor de diensten die ze leveren. Ook voor het begraven zelf verschillen de tarieven, de grafrechten zijn in de ene gemeente namelijk veel hoger dan in de andere. Dit is dus echt de moeite waard om even goed uit te zoeken. Sommige mensen maakt het niet zoveel uit waar ze begraven worden en dan is het echt de moeite waard om even verschillende begraafplaatsen te vergelijken. Voor anderen is het heel duidelijk waar ze willen komen te liggen en dan is het voor een goed totaalplaatje van de begrafenis kosten ook goed om na te gaan hoe hoog de grafrechten daar zijn. Dan kun je je daar op voorbereiden. Ook de uitvaartverzorgers in jouw regio kunnen wisselende tarieven hebben. Via Kosten van een uitvaart kun je gemakkelijk offertes van verschillende uitvaartverzorgers opvragen, zodat je een goed beeld krijgt van dit deel van de begrafenis kosten in jouw regio.

Afhankelijk van jouw wensen

Om een offerte op te kunnen stellen, moet de uitvaartverzorger natuurlijk wel weten wat jouw wensen zijn, je begrafenis kosten zijn daar sterk van afhankelijk. Het maakt immers nogal uit:

  • of je wel of geen rouwkaarten laat versturen
  • hoeveel mensen er uitgenodigd worden voor de uitvaartceremonie
  • wat er aan hapjes en drankjes aangeboden wordt na afloop van de ceremonie
  • wat voor soort grafmonument er gekozen gaat worden

Daarnaast spelen bij de hoogte van de begrafenis kosten bijvoorbeeld ook mee of je lid bent van een kerk of niet. Ben je lid en wil je een uitvaartceremonie vanuit de kerk, dan hoef je daar in veel gevallen niet voor te betalen of in ieder geval minder dan het geval zou zijn wanneer de dienst vanuit een uitvaartcentrum plaatsvindt. Zo zijn er dus heel veel verschillende factoren die een rol spelen bij het totale financiële plaatje. Het is zeker een goed idee om jouw wensen eens op een rijtje te zetten om zo een goed beeld te krijgen. Bij Kosten van een Uitvaart vind je een handige checklist om jouw wensen in beeld te krijgen en op basis daarvan offertes te krijgen van uitvaartverzorgers. Zo krijg jij je begrafenis kosten goed in beeld.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn