Vloerisolatie: waarom nodig?

Wanneer je in een (beneden)woning woont waar een kruipruimte onder zit is de kans aanwezig dat je altijd schoenen in huis aan hebt of pantoffels. De vloer is altijd koud. Een voordeel als het buiten dertig graden is, maar dat gebeurt nu eenmaal niet zo vaak in Nederland. Die eeuwige koude vloer komt doordat de vloer niet, of onvoldoende, geïsoleerd is. De kou en zelfs het vocht uit de kruipruimte trekt zo in de vloer op de begane grond wat tot gevolg heeft dat de vloer niet warm te krijgen is. Wanneer je op (of onder) zo’n koude vloer vloerisolatie aan laat brengen, komt die kou en het vocht niet meer door de vloer heen. Vloerisolatie is daarom een effectieve en snelle manier om de vloer warmer te krijgen. Een nadeel van zo’n koude vloer is ook de stookkosten. Omdat de vloer zo koud blijft moet de verwarming veel meer zijn best doen om tot een warme woonkamer te komen. Vloerisolatie verminderd de stookkosten, de vloer is immers niet meer ijskoud door de kruipruimte. Je bespaart op energie en dit merk je al snel in je portemonnee. Gemiddeld kun je zo’n €230,- per jaar verdienen met het laten aanleggen van vloerisolatie. Doordat je minder gas verbruikt is het ook nog beter voor het milieu om vloerisolatie aan te leggen.

Vloerisolatie: hoe werkt het?

Vloerisolatie is het aan de bovenkant isoleren van de kruipruimte. Een andere manier om de vloer te isoleren, die bodemisolatie wordt genoemd, is het isoleren aan de onderkant van de kruipruimte. Het is afhankelijk van hoe hoog de kruipruimte is welke techniek het beste gebruikt kan worden. Voor vloerisolatie moet de kruipruimte minimaal 35 cm hoog zijn. Er zijn veel verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor vloerisolatie. Welk materiaal gebruikt moet worden in jouw kruipruimte is afhankelijk van het milieu in de kruipruimte en hoe groot de kruipruimte is. Wil je dat de vloerisolatie snel en effectief is, dan is het het beste om deze klus uit te besteden aan een professional op het gebied van vloerisolatie. Wanneer je zelf handig bent kun je het proberen zelf te doen maar dit kost meer tijd, energie en je loopt het risico dat het toch niet goed genoeg is aangebracht waardoor je materiaalkosten, energie en tijd eigenlijk hebt weggegooid.

Vloerisolatie kosten

Als je vloerisolatie zelf wilt aanbrengen moet je rekenen op een bedrag van zo’n €800,- aan materiaalkosten, afhankelijk natuurlijk van het oppervlak en materiaalsoort. Het is beter om te laten doen, bijvoorbeeld via isocoat-isolatie.nl Om de vloerisolatie direct goed te hebben kun je een professional inschakelen. Houdt dan rekening met zo’n €1500,- gemiddeld, ook dit is weer afhankelijk van hoe groot het oppervlak is, materialen die gebruikt moeten worden maar ook of het een vrijstaand huis is of een tussenwoning. De kosten van vloerisolatie verdien je gemiddeld in zo’n zeven jaar terug door de kosten die je bespaart op de energie. Voor vloerisolatie kun je gebruik maken van een subsidie, de subsidie energiebesparing eigen huis. Wanneer je twee isolerende maatregelen neemt, krijg je 20% van de kostprijs als subsidie terug. Daarnaast, hoe heerlijk is het om geen koude voeten meer te krijgen van de vloer?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn