Zorgvuldige waterbehandeling

Gruenbeck - WaterbehandelingEr is maar één aarde en daarom moeten we hier zuinig mee omgaan. In de westerse wereld gebruiken we grote hoeveelheden water. Deze hoeveelheden zijn vele malen groter dan dat we vers en schoon drinkwater beschikbaar hebben. Daarom is het zaak om vuil water te zuiveren om meer schoon water te maken. Bij Grünbeck doet men er alles aan om zo zorgvuldig mogelijk met ons water om te gaan. Dit bedrijf werkt al sinds 1949 in de waterbehandeling en is sinds 2010 ook in Nederland gevestigd. Grünbeck begon oorspronkelijk in Duitsland. Het begon als een kleine eenmanszaak, opgericht door Loni en Josef Grünbeck. Deze zaak heette: “Wasserchemie und Apparatebau”. Vanaf het allereerste moment is het bedrijf dus al met waterbehandeling bezig. Het doel van het bedrijfje was simpel en blijft dat tot de dag van vandaag: het leveren van schoon (drink)water. Met deze missie is de zaak tot de dag van vandaag nog altijd bezig. Na de oprichting groeide het bedrijf gestaag uit tot het in 1967 kon beginnen met het maken van eigen producten. Men hoefde niet langer gebruik te maken van apparaten van anderen. Vanaf dit moment is het bedrijf steeds populairder geworden. Dankzij het nieuwe laboratorium dat er kwam tegen het eind van de 20ste eeuw werd het bedrijf ook een leerschool, een plaats voor scholing en onderzoek. Aan het begin van de 21ste eeuw sloeg Grünbeck haar vleugels uit. Ze ging haar waterbehandeling in diverse andere landen van Europa uitvoeren. Zoals gezegd begon in 2010 de Nederlandse tak, die zich bezighoudt met het leveren van alle producten maar ook met het onderhoud van al geleverde apparaten of installaties. Grünbeck levert met name aan commerciële bedrijven, maar ook aan particulieren! Ook doodgewone mensen kunnen dus gebruik maken van de specifieke soorten waterbehandeling die het bedrijf kan leveren. Deze waterbehandeling bestaat in het algemeen uit verschillende soorten. Dit hangt natuurlijk af van het doel dat men met de waterbehandeling wil bereiken. In de meeste gevallen gaat het om:

  • Het zuiveren van het water
  • Het koelen van het water
  • Het maken van demiwater

Particulieren willen graag hun drinkwater zuiveren om ziektekiemen of ander organisch materiaal hieruit te verwijderen. Voor dit type waterbehandeling wordt vaak gebruik gemaakt van een filter. Het filter zorgt dat alle zandkorrels of achtergebleven deeltjes uit het water verwijderd worden. Je kunt dan dus gewoon lekker uit de kraan drinken, waar je ook woont! In Nederland is het water uit de kraan vaak van redelijke kwaliteit maar dit is lang niet overal zo. Voordat je ergens gaat wonen is het altijd slim om even te testen in hoeverre waterbehandeling nodig is om goed te kunnen drinken! Ook voor zwembaden moet water gezuiverd worden. Door de toevoeging van chloor kan het water bovendien vrij worden gehouden van bacteriën. Grünbeck kan ook speciale filters leveren die enkele chemicaliën toevoegen aan het water. Wanneer de afstelling van deze chemicaliën goed is levert dit helemaal geen enkele gezondheidsrisico’s op.

Waterbehandeling; koelen en demiwater

Maar waterbehandeling gaat verder dan enkel zuiveren. In vrijwel ieder bedrijf wordt wel gebruik gemaakt van proceswater. Proceswater is water dat een heleboel verschillende toepassingen kan hebben. Over het algemeen wordt proceswater gebruikt om bepaalde industriële taken uit te kunnen voeren zonder dat daarbij problemen ontstaan. Een voorbeeld van een toepassing van proceswater is het afkoelen van warmte-elementen. Het koude water wordt langs heet water of langs hete onderdelen geleidt waardoor dit water opwarmt en de temperatuur afgevoerd kan worden. Er zijn verschillende types koelwatersystemen:

  • Doorstroom
  • Gesloten
  • Open

Bij een doorstroom systeem blijven koud en warm water langs elkaar lopen. De koelinstallatie behoudt hierdoor haar relatief lagere temperatuur. Dit type waterbehandeling is soms lastig te realiseren. In een gesloten systeem wordt het warme water weer op een andere manier afgevoerd. Dit kan zijn door een koelinstallatie of door het verwarmen van andere elementen binnen het systeem. Met deze vorm van waterbehandeling gaat geen warmte verloren. In een open systeem kan water gewoon worden afgevoerd. Een gevaar hierbij is wel dat het systeem gevoelig is voor de invloeden van externe factoren. Ook is een open koelwatersysteem soms afhankelijk van andere apparaten anders dan haar eigen koelinstallatie. De verschillende systemen maken gebruik van een aantal verschillende technieken voor hun waterbehandeling. Het water wordt op tijd afgevoerd, het water wordt onthard en ontzout of er wordt een juiste dosis van chemische producten toegevoegd. Naast koelwater is er ook veel vraag naar demiwater (gedemineraliseerd water). Grünbeck levert diverse installaties die dit water kunnen produceren. Grote afnemers zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, waar steriel water wordt gebruikt om bepaalde elektronische apparaten aan te drijven. Water wordt gedemineraliseerd door het door een membraam te laten lopen waar enkel watermoleculen doorheen kunnen. Alles wat verder in het water is opgelost kan hierdoor verwijderd worden.  Dit type waterbehandeling kan zowel voor een woonhuis als een bedrijvenpand worden uitgevoerd. Omdat de filters van Grünbeck de druk van de waterleiding gebruiken kunnen ze erg goedkoop geproduceerd worden. Je kunt ze daarom erg goedkoop in huis halen!

Topkwaliteit en ervaring

Grünbeck levert al sinds meer dan 60 jaar top kwaliteit waterbehandeling voor een ieder die daarnaar vraagt. In een tijd dat schoon drinkwater steeds belangrijker wordt is het erg verstandig in goede filters te investeren. Op http://www.gruenbeck.nl/ vind je nog veel meer informatie over diverse toepassingen en kun je bovendien meer lezen over de missie van het bedrijf en haar geschiedenis. Ook werkt het bedrijf met een belangrijke certificering (ISO 9001) en heeft het specifieke kwaliteitscertificaten voor diverse landen. De hoogste standaarden worden dus nageleefd!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn