6 slimme tips om brand in huis te voorkomen

Iedereen weet hoe belangrijk het is om rookmelders in huis op te hangen en een inboedelverzekering af te sluiten. Maar doe je er ook alles aan om brand te voorkomen? Deze 6 tips helpen je daarbij.

Brand in huis voorkomen? Volg deze tips

Tip 1: Houd het filter in de droger pluisvrij

Hoe vaak maak jij de droger pluisvrij? Veel mensen weten niet dat de wasdroger van alle elektrische apparaten in huis het meest brandgevaarlijk is. Door de warme lucht in de droger vat rondzwervend pluis namelijk snel vlam. Je kunt dit makkelijk voorkomen door het pluisfilter na iedere droogbeurt pluisvrij te maken. Gebruik de droger alleen als je thuis bent.

Tip 2: Kies voor brandveilige kleding

De naam zegt het al: brandveilige kleding vliegt minder snel in brand. Heel belangrijk als je vaak in de buurt bent van vuur, zoals bij een vuurkorf, een barbecue of openhaard. De brandveiligste kleding zit strak om je lichaam en is gemaakt van dierlijke vezels. Denk aan wol en zijde. Kleding gemaakt van synthetische stoffen, zoals polyester, acryl en nylon, vat juist snel vlam.

Tip 3: Sleutel niet zelf aan de meterkast

De meeste meterkastbranden ontstaan doordat er zelf aan de meterkast wordt gesleuteld. Laat dit liever over aan elektrotechnische installateurs. Ook belangrijk: gebruik de meterkast niet als opslagplek voor routers en modems. Je loopt het risico dat deze apparaten hun warmte niet kwijt kunnen, waardoor ze vlam vatten.

Tip 4: Laat de schoorsteen 1 keer per jaar vegen

Een schoorsteen in huis is heel gezellig, maar vergroot wel de kans op brand. Jaarlijks zijn er zo’n 2000 schoorsteenbranden in Nederland. Brand in het schoorsteenkanaal kun je voorkomen door de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar door een professional te laten vegen. Brand wordt ook vaak veroorzaakt door het gebruik van verkeerd stookmateriaal. Gebruik daarom alleen droog en onbehandeld hout en geen plastic, spaanplaat, triplex of kranten.

Tip 5: Zet alle apparaten in huis uit als je ze niet gebruikt

Maak er een gewoonte van om alle apparaten in huis uit te zetten als je ze niet gebruikt. Als een apparaat op stand-by staat, blijven de onderdelen warm. Opgehoopt stof zorgt ervoor dat deze warmte het apparaat niet kan verlaten, waardoor er brand ontstaat. Haal daarom regelmatig een doekje over alle elektrische apparaten in huis.

Tip 6: Koppel de rookmelders

Rookmelders helpen brand niet voorkomen, maar zorgen er wel voor dat je op tijd gewaarschuwd wordt. Je hebt nog meer tijd om te vluchten als je de rookmelders in huis koppelt. Stel dat een rookmelder op zolder afgaat, dan gaan meteen alle rookmelders in huis af. Wel zo veilig. Vergeet niet om de rookmelders af en toe schoon te maken. Door een laagje stof wordt een rookmelder gevoeliger of werkt hij zelfs helemaal niet meer. De binnenkant kun je schoonmaken met een stofzuiger en de buitenkant met een vochtig doekje.

En heb je al een inboedelverzekering afgesloten?

Brand in huis kan veel schade veroorzaken. Met een inboedelverzekering van InShared weet je zeker dat al je spullen goed verzekerd zijn tegen brandschade. Een verzekering afsluiten bij InShared is zo gepiept. Je zit zelf aan de knoppen en regelt alles zelf online. Net zo eenvoudig als internetbankieren!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn