Hoeveel kost het om een huis te verkopen? Makelaarskosten vertelt meer!

Benieuwd hoeveel het kost om een huis te verkopen? Dan is het belangrijk om goed voorbereid van start te gaan. Ga opzoek naar een makelaar die bij je past of ontdek of een huis zelf verkopen iets is dat bij je past. Wij van makelaarkosten leggen je graag uit waar je rekening mee dient te houden, welke kosten bij verkoop van een huis komen kijken en waarom het zeer belangrijk is om vooraf verschillende offertes bij makelaars op te vragen als je toch van het gemak van een makelaar kiest. Met deze informatie kun je goed voorbereid beginnen met de verkoop van jouw huis. Wil je graag meer informatie? Bezoek dan onze website!

Makelaar of zelf verkopen huis verkopen

Een huis verkopen is een bijzondere aangelegenheid. Het is mogelijk om zelf je huis te verkopen of de hulp in te schakelen van een verkoopmakelaar. Beide hebben voor- en nadelen. Als je ervoor kiest om zelf je huis te verkopen, dan komt de hele procedure van verkoop voor je eigen verantwoording. Je dient zelf advertenties te plaatsen op websites en jouw huis onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers en dat is een hele kunst. In de meeste gevallen gaan mensen vooraf ook nog voor een paar duizend euro de kleine zichtbare schades aanpakken, zoals schilderwerk. Grote verbouwingen, zoals een nieuwe badkamer of keuken wordt niet geadviseerd, aangezien deze niet het geld terugverdienen. Naast de verkoop dien je ook zelf te onderhandelen en een verkoopcontact op te stellen. Het is uit onderzoek gebleken dat verkoopmakelaars sneller en voor een beter resultaat huizen verkopen. Elke makelaar hanteert een eigen kostenopbouw en verkoopstrategie. Hierin zitten sowieso de opstartkosten en makelaarscourtage opgenomen. De opstartkosten zijn de kosten die de makelaar maakt om jouw huis in verkoop te plaatsen. Veelal worden er professionele foto’s en opvallende advertenties gemaakt met een grote uitpak in zowel online als offline advertenties en onderscheidende brochures. Hierdoor wordt voor de maximale verkoopkans van jouw huis gegaan. De opstartfase is dus een flinke investering voor elke makelaar om jouw huis onder de aandacht te laten komen. In 2019 besteden makelaars gemiddeld tussen de €300-€500,- aan opstartkosten.

Kosten verkoop huis

Makelaarscourtage staat voor een vastgesteld percentage van de verkoopsom dat de makelaar krijgt als makelaarsvergoeding voor een gedeelte van zijn of haar diensten. Het grootst gedeelte van de verkoopkosten van jouw huis, is dus gebaseerd op dit percentage. Dit percentage ligt tussen de 1%-2% van de verkoopsom. Gemiddeld wordt door makelaars 1,5% aangehouden, maar er zijn ook afwijkingen waarbij slechts 0,7% wordt gerekend. Het klinkt als een klein verschil, maar in werkelijkheid gaat het om duizenden euro’s! Wij adviseren altijd om meerdere offertes op te vragen bij verschillende makelaars. Op deze wijze kun je de kosten voor verkoop van jouw huis vooraf goed vergelijken en een bewuste keuze maken. De makelaarscourtage is overigens niet aftrekbaar van de belasting. Wel zo handig om rekening mee te houden. Op onze website vind je meer informatie over de verkoopkosten van jouw huis. Uiteraard zijn er nog diverse andere kostenposten om rekening mee te houden, zowel bij verkoop via makelaar als zelf.

Kosten huis verkopen:

  • Ga voorbereid én geïnformeerd van start
  • Voorkom veelgemaakte fouten
  • Vraag meerdere offertes op en vergelijk zorgvuldig
  • Bekijk de verschillen tussen zelf verkopen en verkoop middels makelaar
  • Neem de tijd om een geschikte makelaar te vinden als je hiervoor kiest

Benieuwd naar meer informatie? Bekijk dan onze website, zodat je bespaart op de kosten voor de verkoop van jouw huis, op de hoogte bent van alle kostenposten en valkuilen kunt vermijden: makelaarkosten.nl/. Wij staan voor je klaar met onafhankelijke en efficiënte tips!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn