Ontdek het gezonde dieet van een orthomoleculair therapeut

Ontdek het gezonde dieet van een orthomoleculair therapeutOrthomoleculair is een term die afkomstig is van “ortho”, wat Grieks is voor “correct” of “juist” en “molecule”, wat de eenvoudigste structuur is die de kenmerken van een verbinding weergeeft. Letterlijk betekent het dus de “juiste molecule”. Orthomoleculaire geneeskunde omvat het voorkomen en behandelen van ziekten door het lichaam te voorzien van optimale hoeveelheden stoffen die natuurlijk zijn voor het lichaam. Het beroep orthomoleculair therapeut dateert uit het begin van de jaren vijftig toen een paar psychiaters massale doses voedingsstoffen begonnen toe te voegen aan hun behandeling van ernstige psychische problemen. De oorspronkelijke stof was vitamine B3 (nicotinezuur of nicotinamide) en de therapie werd “megavitaminetherapie” genoemd. Later werd het behandelingsregime uitgebreid met andere vitaminen, mineralen, hormonen en diëten, waarvan elk kon worden gecombineerd met traditionele geneesmiddelen en elektroshockbehandelingen. Ook vandaag gebruikt een orthomoleculair therapeut deze benadering om verschillende aandoeningen te behandelen, zowel mentaal als fysiek. Orthomoleculaire therapie is echter niet bedoeld als vervanging voor een traditionele medische behandeling, maar eerder als een aanvullende benadering die geschikt is voor bepaalde aandoeningen. Voor een orthomoleculair therapeut is voeding het hoofdbestanddeel van alle behandelingen. Meer informatie over deze therapie word je gegeven door kansvoedingsadvies.nl.

Wat kan een orthomoleculair therapeut voor jou betekenen?

Deze voedingsbenadering (therapie) helpt bij het verbeteren en behouden van de gezondheid door middel van een goed dieet en als preventie en behandelen van ziekten. Nu iedereen veel meer tijd besteed aan gezonde voeding, wordt orthomoleculaire geneeskunde vandaag op grote schaal gebruikt. Een aantal vaak behandelde aandoeningen door een orthomoleculair therapeut omvatten verkoudheid, hartziekte, kanker, depressie en schizofrenie. Het kan dramatisch herstel bieden als niets anders heeft gewerkt. Met de breedste definitie gebruiken mensen die dagelijks een multivitamine-pil slikken om hun dieet aan te vullen orthomoleculaire medicijnen – ze proberen de voedingstekorten in het voedsel dat ze eten te ‘corrigeren’. Maar een goede orthomoleculaire therapie is een intense, gerichte en grondige aanpak van voedingssupplementen bepaald door een orthomoleculair therapeut. Het houdt rekening met individuele voedingsbehoeften op basis van leeftijd, geslacht, activiteit, stress en de aanwezigheid van ziekten. In dit verband beoogt het gebruik te maken van “op maat gemaakte” therapieën die, in tegenstelling tot conventionele farmaceutische preparaten, de onderliggende oorzaken van ziekten verhelpen om verdere problemen te voorkomen. In feite helpt een orthomoleculair therapeut het lichaam zichzelf te helpen uit een onevenwichtige of zieke toestand. De vitamines en mineralen die worden gebruikt, zijn:

  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Co-enzym Q10
  • Alfaliponzuur
  • Chromium
  • L-carnitine
  • Quercetine

Waar komt deze therapie eigenlijk op neer?

Het menselijk lichaam heeft een beperkt vermogen om vitamines te gebruiken in zijn metabole activiteiten. Wanneer vitamines worden geconsumeerd die de fysiologische behoeften van het lichaam overschrijden, fungeren ze eerder als medicijnen dan als vitamines. Er zijn een paar situaties bekend waarin hoge doses vitamines gunstig zijn, maar ze moeten nog steeds voorzichtig worden gebruikt vanwege mogelijke toxiciteit. Grote doses niacine kunnen bijvoorbeeld zeer nuttig zijn als onderdeel van een uitgebreid, medisch gecontroleerd programma voor het controleren van abnormale cholesterolgehalten in het bloed. Een orthomoleculair therapeut gaat echter veel verder dan dit, door grote hoeveelheden supplementen voor te schrijven aan alle of de meeste patiënten die hen raadplegen. Deze aanpak kan grote schade toebrengen aan psychiatrische patiënten wanneer enkel de voorgeschreven supplementen worden gebruikt in plaats van de traditionele medicijnen. Als je in behandeling bent, is het dus altijd beter om deze therapie met jouw arts te bespreken en altijd de voorgeschreven traditionele medicijnen te nemen. Jouw orthomoleculair therapeut zal jou hier ook op wijzen. Wil je een behandeling uitproberen, contacteer dan vrijblijvend Kansvoedingsadvies via de pagina www.kansvoedingsadvies.nl 

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn