Soa test

Heb jij wel eens een Soa test laten doen? Als je een keer onbeschermde seks hebt gehad is dit wel verstandig! Iedereen krijgt tegenwoordig op school natuurlijk seksuele voorlichting en daar wordt vaak uitgebreid stil gestaan bij het risico op het krijgen van seksueel overdraagbare aandoeningen. Iedereen zou dan ook moeten weten dat het echt niet verstandig is om te vrijen zonder bijvoorbeeld het dragen van een condoom. Toch wil het nog wel eens gebeuren dat dit toch gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld dronken zijn geweest of in de opwinding vergeten zijn om bescherming te gebruiken. Als dat het geval is, dan is een Soa test echt aan te raden. Voordat je het weet heb je immers een vervelende ziekte opgelopen als genitale wratten, chlamydia en gonorroe. En dit zijn dan nog de meest bekende aandoeningen, veel mensen hebben geen idee dat ook hepatitis seksueel overdraagbaar is. Seks zou fijn en plezierig moeten zijn en geen negatieve gevolgen voor je moeten hebben. Let er daarom op dat jij jezelf goed beschermd en dat je, als dit een keer niet gelukt is, een goede Soa test laat uitvoeren.

Soa test zonder klachten

Een misverstand dat bij veel mensen heerst, is dat een Soa test alleen noodzakelijk is op het moment dat jij klachten krijgt. Als je bijvoorbeeld last krijgt van:

  • wratten
  • blaasjes
  • overmatige afscheiding
  • branderig gevoel bij het plassen

En natuurlijk moet jij je dan laten testen, zodat er vastgesteld kan worden welke ziekte jij hebt opgelopen. Er kan dan een behandelplan opgesteld worden en in veel gevallen lost het probleem dan na een tijdje wel weer op. Maar je hebt niet altijd last van genoemde lichamelijke klachten op het moment dat jij een ziekte hebt opgelopen, je kunt ook drager zijn zonder dat je hier zelf hinder van ondervindt. Daarom is het verstandig om altijd een Soa test te laten doen als bijvoorbeeld het condoom gescheurd is tijdens de seks of als je deze überhaupt niet gebruikt hebt. Ook als je graag met je vaste partner zonder bescherming wilt vrijen of als je zwanger wilt worden, is het raadzaam om te laten testen of jij niet besmet bent. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jij je sekspartners besmet en daarom is het zeker geen overbodige luxe om je te laten testen. Liever één keer teveel een Soa test af laten nemen, dan dat je drager bent zonder dat je het doorhebt.

OneDayClinic

Als jij een Soa test uit wilt laten voeren, dan kun je natuurlijk naar je eigen huisarts gaan, maar niet iedereen vindt dit prettig. Naar deze arts zul jij immers nog heel vaak toe moeten en het geeft sommige mensen een onprettig gevoel om door deze persoon de test uit te laten voeren. Je kunt hiervoor gelukkig ook terecht bij een neutrale kliniek, de OneDayClinic. Je kunt hen gewoon bellen en een afspraak maken met de arts. De afspraak zal beginnen met een aantal vragen, dit om het risico vast te stellen dat jij gelopen hebt en om te kijken welke testen het meest noodzakelijk zijn om uit te voeren. Samen bepalen jullie wat er in de Soa test allemaal getest wordt. Vervolgens vinden de tests plaats. Sommige ziektes kunnen opgespoord worden met behulp van een bloedtest of urinetest, voor andere is het noodzakelijk om een zogenaamde ‘swab’ te nemen. Dit kun je vaak gewoon zelf doen met een wattenstaafje. Je hoeft dus in veel gevallen niet uit de kleren voor de Soa test. Wil jij nog meer weten over het testen of over seksueel overdraagbare aandoeningen? Neem dan eens een kijkje op de website van OneDayClinic.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn