Zijn brandvertragende stoffen belangrijk?

Zijn brandvertragende stoffen belangrijk?Wie nog weet van de nieuwjaarsbrand in Volendam, weet hoe belangrijk brandwerende stoffen zijn. De kerstversieringen die daar hingen waren niet brandvertragend waardoor heel veel mensen toen verbrand zijn. En niet alleen in horecazaken zijn brandvertragende stoffen belangrijk, eigenlijk zijn deze overal belangrijk. Brand is iets wat zich zo traag mogelijk moet kunnen verspreiden,

  • en dat kan door ramen en deuren gesloten te houden bij een brand
  • maar ook door gebruik te maken van brandvertragende stoffen

De brandveiligheid van meubilair zoals banken en matrassen is hierbij een cruciaal punt. Bij woningbranden zijn de meubels vaak niet brandvertragend, waardoor er alsnog vaak dodelijke slachtoffers vallen. Er wordt echter binnen de EU gekeken naar betere richtlijnen voor de meubelfabrikanten om hun meubels beter brandvertragend te maken. Brandvertragende stoffen redden levens. Wanneer je een keer brand meegemaakt hebt, zal je zelf al beter opletten op wat je aanschaft en in hoeverre je huis ingericht is om snel te kunnen verlaten bij een noodgeval. Daarnaast kan je ervoor kiezen om zelf meubels en gordijnen te impregneren waardoor ze brandvertragend zullen zijn. Je kunt er echter ook voor kiezen om je meubels om te laten stofferen met brandvertragende stoffen. Je kunt hiervoor terecht bij Rijnmond Textiles, een textiel en stoffen groothandel. Zij hebben een groot aanbod met brandvertragende stoffen, zodat je gemakkelijk een stof uit kunt kiezen naar je eigen smaak.

Waarom brandvertragende stoffen?

Niemand zit te wachten op brand, of het nu in een kantoorgebouw is of je eigen woning. Brand kan levens verwoesten. Toch kan het gebruik van brandvertragende stoffen ervoor zorgen dat er makkelijker uit het pand te ontkomen is, en dat er omdat er meer tijd is makkelijker geblust kan worden zonder schade voor omliggende gebouwen. Brand in bijvoorbeeld een woonwijk kan overslaan naar omliggende woningen. En als het een goed uitslaande brand is kan het zelfs op een bedrijventerrein overslaan naar andere gebouwen ook al wordt er daar vaak meer ruimte tussen de gebouwen gelaten. Wanneer je zorgt voor voldoende brandvertragende stoffen, is de kans groot dat de brand makkelijker onder controle gehouden kan worden, waardoor het risico voor omliggende gebouwen lager ligt.

Brand is levensgevaarlijk

Een ding is zeker je moet vuur niet over of onderschatten. Zorg voor de juiste blusapparaten op locatie, zodat je een beginnende brand goed kunt blussen. Zorg er tevens voor om ramen en deuren te sluiten om de zuurstoftoevoer te beperken. Als er mensen in het pand aanwezig zijn, kan het nodig zijn om het pand in te moeten. Voel te allen tijde aan de deurkrukken om te voelen of er wellicht een grote brand achter de deur woedt. Voelt de deurklink niet warm? Dan kan je de deur openen. Loop in geen gevallen de rook in, als je iemand op de grond ziet liggen, kan je proberen deze persoon uit de ruimte te halen door zelf laag bij de grond te blijven. Breng in geen geval je eigen leven in gevaar, en waarschuw altijd de hulpdiensten. Als je alleen bent, zal je ervoor moeten zorgen dat de nooddiensten de locatie kunnen vinden van de brand. Mocht je weten hoeveel mensen er in het gebouw aanwezig zijn, is het ook cruciaal om dit aan de hulpdiensten te vermelden. Zodat er een goede telling gedaan kan worden, en ze weten of ze nog moeten zoeken naar mensen in het gebouw. Onthoudt in alle gevallen dat brand sneller uit kan slaan dan jij kan blussen. Als je het idee hebt dat je een brand niet onder controle hebt – heb je die ook niet onder controle.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn