Boekhoudprogramma ZZP maakt overleven makkelijker als kleine ondernemer

Er zijn veel mensen die onder de groep van de ZZP vallen. Dit zijn vaak de kleinere ondernemers die van hand tot mond leven. Het genereren van inkomen betekent eten op tafel, zonder omwegen en zonder rare constructies. Daar is niets mis mee. Wie in loondienst werkt, doet immers exact hetzelfde. Voor de onderneming zelf kan het echter problemen opleveren. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer je geld uitgeeft aan boodschappen dat eigenlijk naar een leverancier had gemoeten? En hoe weet je hoeveel inkomen je verworven hebt zodat je ook weet hoeveel belasting er afgedragen moet worden? Je Excelbestand biedt geen uitkomst bij deze vragen en het overzicht is al snel ver te zoeken wanneer je werkt met verschillende briefjes en aantekeningen. Dat is waarom een boekhoudprogramma voor ZZP tegenwoordig sterk aangeraden wordt. Een boekhoudprogramma voor ZZP is geen software van duizenden euro’s, het is niet belachelijk uitgebreid zodat je altijd de weg kwijtraakt en een boekhoudprogramma voor ZZP is vooral dé manier om het overzicht te houden. Wat komt er binnen, wat gaat eruit en hoeveel marge heb je eigenlijk? Misschien is het wel hoog tijd om eens naar je uurtarief te kijken. De cijfers uit het boekhoudprogramma voor ZZP vertellen het je in een oogopslag.

Professioneler en beter werken met een boekhoudprogramma voor ZZP

Een boekhoudprogramma voor ZZP lijkt misschien een overbodige luxe voor een kleinere ondernemer, maar juist hier worden de grootste drempels gevonden binnen de administratie. Het blijft te lang liggen, er zijn bonnen verdwenen en het maken van facturen en jaarverslagen kan een complete hel worden wanneer je het volledige jaar nog doormoet. Zeker wanneer er geen gescheiden bankrekeningen zijn is het gevaarlijk. Met een goed boekhoudprogramma voor ZZP weet je altijd hoe je bedrijf ervoor staat. Daarnaast kun je makkelijker inspelen op bepaalde ontwikkelingen. Heb je bijvoorbeeld een klant die enorm vervelend is en die constant alles terugstuurt? Met de cijfers van je boekhoudprogramma voor ZZP kun je zien of de klant wel echt zo belangrijk is voor je bedrijf. Het is overigens wel van groot belang dat je kiest voor een goede aanbieder van een boekhoudprogramma voor ZZP, zoals Offective: offective.nl. Zo weet je namelijk zeker dat het betaalbaar is en dat je hulp in kunt roepen wanneer je bepaalde functies niet kunt vinden.

Is zelf boekhouden wel zo verstandig?

Er wordt op het internet overal geroepen dat je vooral een boekhouder in moet schakelen. Alle mensen die dit schrijven, zijn geen mensen die als ZZP’er aan het werk zijn. Een boekhouder inschakelen voor een klein eenmansbedrijf is:

  • Veel te duur;
  • Veel te uitgebreid aan dienstverlening;
  • Te tijdrovend als het gaat om communicatie.

Zelf de boekhouding doen is een betere optie. Lang niet alle mensen weten echter waar zij op moeten letten bij het doen van de administratie. Toch is het voor de ZZP niet meer dan het ingeven van de uitgaven en inkomsten. Wanneer je hier helemaal geen verstand van hebt maar het wel wilt leren – omdat je kosten wilt drukken en omdat je wilt weten hoe je bedrijf ervoor staat – dan kan het aantrekkelijker zijn om een cursus te volgen. Dat kan gewoon online en is aanzienlijk goedkoper dan een boekhouder inschakelen. Na een kleine spoedcursus weet je precies waar je mee aan de slag kunt wanneer je jouw boekhoudprogramma voor ZZP hebt – en dan is het zeker mogelijk om de boekhouding zelf te doen. Zeker wanneer je het gewoon elke keer netjes op tijd bijwerkt. Kies bijvoorbeeld een vaste dag in de week voor de administratie, dan weet je zeker dat je bijblijft.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn