Ergotherapie in Tholen

Wie nog nooit van ergotherapie heeft gehoord denkt wellicht dat het hetzelfde is als (of op z’n minst lijkt op) fysiotherapie. En eigenlijk is die aanname nog niet eens zo verkeerd. Maar ergotherapie Tholen legt uit: Waar fysiotherapie zich meer richt op kracht- en conditietraining, is ergotherapie gefocust op de dagelijkse handelingen, zoals op welke manier je ‘s ochtends opstaat uit bed, je houding wanneer je kookt of eet of hoe je je aankleedt. In principe zijn dat dingen die lijken alsof je daarbij geen hulp kan gebruiken (als je ze zelf kunt uitvoeren tenminste,) maar voor bepaalde groepen mensen, of voor mensen die lijden aan bepaalde aandoeningen, kan ergotherapie veel betekenen. het is méér dan fysiotherapie gericht op handelingen die een fijne motoriek vereisen, terwijl fysiotherapie zich richt op grovere bewegingen. Training is vooral gericht op het zoveel mogelijk zelfstandig blijven (of weer worden,) en kan van toegevoegde waarde zijn voor mensen met bijvoorbeeld:

• Dementie.

• Niet aangeboren hersenletsel.

• Chronische pijn. (terwijl je met acute pijn eerder naar een fysio gaat.)
• Een verstandelijke beperking.
• Reuma.
• Spierziekten

Het team van ergotherapie in Tholen begrijpt dit verschil maar al te goed. In het gebouw waar ze zijn gevestigd kun je namelijk bij beide disciplines terecht. Fysiotherapie en ergotherapie in Tholen zitten dus onder hetzelfde dak, wat ideaal is voor wie beide behandelingen wil (of moet) combineren! In hun praktijk staan ze graag klaar voor elke leeftijdscategorie, zowel volwassenen en ouderen als (jonge) kinderen. Je zou denken dat kinderen geen ergotherapie nodig hebben, maar ook zij kunnen belemmeringen ervaren in het dagelijks leven. Denk maar eens aan moeite hebben met leren fietsen, eten met mes en vork of problemen met schoolgerelateerde handelingen. Bovendien kunnen kinderen met aangeboren (hersen-)letsel veel baat hebben bij de behandelingen van ergotherapie Tholen. 

Hoe werkt de ergotherapie in Tholen?

Als je denkt dat je baat zou kunnen hebben bij ergotherapie, of als je huisarts je heeft verwezen naar de ergotherapie in Tholen, krijg je natuurlijk eerst een informatief kennismakingsgesprek. De therapeut zal je klachten met jou of een tevens aanwezig gezinslid bespreken, waarbij het belangrijk is dat je aangeeft welke handelingen moeilijk voor je zijn of misschien zelfs pijn veroorzaken. Vervolgens krijg je te horen of de ergotherapie in Tholen je daarbij kan helpen. Wat in het geval van een verwijzing door de huisarts natuurlijk al aangenomen mag worden. Wanneer je op eigen initiatief komt kan het zijn dat ze van mening zijn dat je met jouw klachtenpatroon beter geholpen kan worden bij de fysiotherapeut. Maar zoals eerder gezegd zitten de twee disciplines onder één dak en kun je dus gemakkelijk overstappen. 

Oefenen met de ergotherapeut

Als de ergotherapeut van ergotherapie Tholen je klachten vindt passen bij de discipline, begint direct de behandeling. Om de zoveel tijd zul je terugkomen voor een afspraak en je vorderingen bespreken en onder begeleiding oefeningen doen. Dit kan in de behandelruimte van de ergotherapie in Tholen zelf, maar indien nodig (bijvoorbeeld bij een verminderde mobiliteit, of zeer op de persoon toegespitste handelingen,) kan de ergotherapeut je ook thuis bezoeken. Deze oefeningen zijn niet zo makkelijk samen te vatten, ze zijn namelijk zeer uiteenlopend. Iedere persoon heeft een andere lichaamsbouw, met andere klachten en zwakke plekken, en daardoor kunnen de handelingen waar mensen moeite mee hebben zeer uiteenlopen. Denk bijvoorbeeld aan opnieuw jezelf leren wassen, boterhammen smeren of leren rechtop zitten in plaats van onderuit gezakt. Iedere handeling is verbonden met een andere spiergroep. Maar wat je klacht of beperking ook is, de ergotherapie in Tholen begeleidt je altijd met veel zorg en aandacht, terug naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid en mobiliteit! Kijkt u ook eens op de site van paramove.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn