Je huis verkopen kosten van een makelaar en andere bijkomende kosten

Je huis verkopen kosten van een makelaar en andere bijkomende kostenMet name voor nieuwkomers op de huizenmarkt kan het soms best even schrikken zijn wanneer zij hun huis willen verkopen. Want wie denkt een koper gevonden te hebben en zijn huis wel even van de hand te kunnen doen, komt van een koude kermis thuis. Er zijn bij het huis verkopen kosten die je moet betalen; zo moet je meestal een makelaar inschakelen, moet er overdrachtsbelasting worden betaald en heb je goede foto’s nodig van je huis om kopers te lokken. Hoe je dat het beste aan kunt pakken, lees je hier.

Wat zijn bij het proces van je huis verkopen kosten die je moet maken?

Voordat je een cent uitgeeft is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je moet doen en wat je wensen zijn. Wat zijn bijvoorbeeld bij een huis verkopen kosten die je moet maken? Doorgaans moet je voor de volgende aanvullende zaken en diensten betalen;

  • De notaris, voor het opmaken van een overdrachtsakte
  • Overdrachtsbelasting ter hoogte van 2% van de waarde van de woning
  • Taxatiekosten voor het laten taxeren van je woning
  • Een eventueel bouwkundig rapport
  • Makelaarskosten
  • Kosten voor het laten fotograferen van je huis
  • Huisverkopenmakelaar

Goed om je hierbij te realiseren, is dat bij je huis verkopen kosten deels ook door de koper betaald kunnen worden. De notariskosten en de overdrachtsbelasting bijvoorbeeld vallen vaak onder de noemer ‘kosten koper’, wat betekent dat de koper hier voor betaalt. Verder hangt het van de staat van je huis af wat je moet betalen voor het verkoop klaar maken ervan. Zo kan een nieuw likje verf op de muur of de vervanging van een aantal deuren het verschil maken tussen een snelle verkoop en een maandenlange wachttijd. Soms ook moet je tijdens het proces van je huis verkopen kosten maken voor een bouwkundige keuring.

Vind een geschikte makelaar

Een goede makelaar kan je duizenden euro’s besparen. Ten eerste hebben ervaren makelaars vaak een uitgebreid netwerk, en weten zij grote groepen potentiële kopers snel te bereiken. Daarnaast heeft een makelaar kennis van marketing- en verkoopstrategieën. Hierdoor kan menig makelaar je huis binnen no-time van de hand doen. Zo kun jij snel je intrek nemen in je nieuwe stulpje zonder maandenlang met dubbele lasten te blijven zitten. Het kiezen van de juiste makelaar is dus een belangrijke stap in de verkoop van je woning. Door offertes van verschillende makelaars op te vragen en te vergelijken kom je erachter welk makelaarskantoor het beste werk levert tegen het beste tarief, zodat bij je huis verkopen kosten binnen de perken blijven. Nadat je een eerste selectie hebt gemaakt is het aan te raden met de overgebleven ‘kandidaten’ in gesprek te gaan, en op basis hiervan een definitieve keuze te maken. Met dit makelaarskantoor teken je vervolgens een opdracht tot dienstverlening. In deze overeenkomst staan de voorwaarden waaronder zij je huis verkopen kosten die je hiervoor moet betalen. Veel makelaars rekenen een courtage van zo’n 1,5 à 2% van de verkoopprijs van je huis. Ook worden vaak opstartkosten in rekening gebracht. Onder deze opstartkosten vallen onder andere de kosten voor het plaatsen van advertenties op websites als Funda.nl. Bij sommige makelaars zijn deze opstartkosten inbegrepen bij de courtage. Andere kantoren rekenen bij een huis verkopen kosten zoals deze bovenop de courtage. Is de overeenkomst getekend? Dan draait het erom je huis zo goed mogelijk te presenteren. Laat bijvoorbeeld een goede set foto’s maken, werk eventuele scheurtjes in muren weg en maak tijd vrij om geïnteresseerden te ontvangen tijdens bezichtigingen en open-huizen dagen.    

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn